Diederik van der Kwaak

Boekgegevens

Titel: Diederik van der Kwaak

Schrijver: Martin Waddell

ISBN: 9789255740160Waar gaat het verhaal over?

Het boek van Diederick van der Kwaak is een leuk verhaal voor peuters en kleuters en heel geschikt voor tafelspel. Een korte samenvatting:


Als het kleine eendje Diederik van der Kwaak uit het ei komt, blijkt dat z'n moeder er niet is. Wanneer hij haar gaat zoeken, komt hij respectievelijk een eend met een kwispelstaart (hond), een grote wollige eend (schaap) en een joekel van een eend met grote oren en een uier (koe) tegen. Aan hun geluid kan hij horen dat zij niet zijn mama zijn. Met z'n allen roepen ze Diederiks mama, maar daar schrikt hij van. Als hij zachtjes zit te huilen, vindt zijn mama hem.Wat heb je nodig?

Je hebt de dieren nodig die in het verhaal een rol spelen. Hieronder vind je een overzicht van de dieren die in het verhaal een rol spelen. Ook geef ik een lijstje met voorwerpen die ik heb gebruikt voor het verhaal en voor de aankleding.


Dieren:

 1. mama eend
 2. eendenkuiken
 3. schaap
 4. hond
 5. koe

 

Voorwerpen:

 1. ei dat open kan en waar het eendenkuiken in past
 2. doek als nest
 3. lenteboom van hout
 4. boom van stof
 5. zon
 6. wolk
 7. eventueel: plastic deksel om als achtergrond te gebruiken

 

Lappen:

 1. doorzichtige lap om het geheel af te dekken (beige)
 2. donkergroene lap
 3. lichtgroene lap
 4. blauwe lap voor de sloot  Een aantal tips bij dit verhaal


  • Het boek is niet meer leverbaar, maar in de bibliotheek nog wel te leen. Vaak kun je het boek ook tweedehands nog kopen: kijk eens op bol.com of op marktplaats. Je kunt me ook een mailtje sturen voor meer informatie over het verhaal.

  • Voor het ei: in de lente zijn vaak plastic eieren te koop die open kunnen. Verf zo’n ei met acrylverf en je hebt het ei van Diederik!

  • Voor de oever: gebruik een gehaakte sjawl om de oever mee aan te duiden. Op de foto's zie je hoe ik zelf de scene heb opgebouwd.

  • Leuk om na het verhaal allerlei liedjes te zingen over de eend en de andere dieren. Bewegen en geluiden maken als de dieren is daarbij extra leuk. Zo herhaal je weer de namen van de dieren en zullen de kinderen het beter onthouden.


  • Tijdens de Nationale Voorleesdagen in 2020 stond het verhaal van Moppereend centraal. Daardoor staan er heel veel leuke ideeën op internet die natuurlijk ook heel goed bruikbaar zijn voor ons eendje Diederik. Zoals flapvoeten maken als eendenpoten!


  Nog meer inspiratie nodig voor de lente? Kijk dan ook eens naar het verhaal 'Het is lente'. Ook dat verhaal is goed geschikt voor tafelspel.  Niet gelijk zelf aan de slag?

  Ik bied verschillende alternatieven. Zo kun je een kist met inhoud huren voor dit verhaal. Of je nodigt mij uit om de voorstelling te verzorgen. Neem hiervoor contact met me op. Ik help je graag verder.


  In maart 2020 begint een workshop tafelspel voor beginners. Misschien iets voor jou?